Julkisin varoin tuotetun tiedon avaaminen vapaaseen käyttöön on noussut kansainvälisesti merkittäväksi tavaksi edistää tiedettä ja sen vaikuttavuutta yhteiskunnassa.
Opetus- ja kulttuuriministeriö on asettanut tavoitteeksi, että vuoteen 2017 mennessä Suomi on noussut johtavaksi maaksi tieteen ja tutkimuksen avoimuudessa. OKM:n julkaisu "Tutkimuksen avoimuudella yllättäviä löytöjä ja luovaa oivaltamista: Avoimen tieteen ja tutkimuksen tiekarttaan 2014 - 2017" ohjaa tähän tavoitteeseen pääsyä. Meneillään on myös useita eri hankkeita, joissa kehitetään avoimen tieteen ja tutkimuksen välineitä ja toimintamalleja.
Avoin tieteen ja tutkimuksen viitearkkitehtuuri ohjaa kansallisesti tieteen ja tutkimuksen tietojen ja palvelujen avoimuuden periaatteita, tietojenvaihtoa sekä kansallisten palveluiden kehittämistä.
Ammattikorkeakoulujen Avoimuuden lisääminen korkeakoulujen käyttäjälähtöisessä innovaatioekosysteemissä -hankkeen tavoitteena on edistää tuotetun tiedon käytettävyyttä ja vaikuttavuutta etenkin pk-sektorilla ja tehostaa ammattikorkeakoulun innovaatioekosysteemin toimivuutta avoimen tieteen ja tutkimuksen periaatteiden mukaisesti.
Lisätietoa:
Miksi TKI-aineistoja tulee hallita?
TKI-hankkeiden aineistonhallinta varmistaa, että ammattikorkeakouluissa tehtävä tutkimus on mahdollisimman korkeatasoista, vaikuttavaa, läpinäkyvää ja toistettavissa olevaa. Aineistojen hallinta on välttämätöntä kaikilla TKI-prosessin tasoilla ja se tulee varmistaa prosessin alusta lähtien. TKI-aineistonhallinnassa kuvataan aineiston keräämiseen, käyttöön, säilyttämiseen ja jakamiseen liittyvät periaatteet ja linjaukset.
Lähtökohtia:
TKI-aineisto on altis monenlaisille vaaroille aina inhimillisistä erehdyksistä luonnonkatastrofeihin.
Hyvällä aineistonhallinnalla varmistetaan tutkimusaineiston säilyvyys, saatavuus, saavutettavuus, ymmärrettävyys ja uudelleenkäytettävyys. Tästä hyötyvät tutkijat, tutkimusorganisaatiot, tiede, rahoittajat sekä laajasti koko yhteiskunta.
Aineistonhallinnan hyödyt:
|
|
Kymmenen tutkimusdatanhallinnan käskyä on muodostettu artikkelin “Ten Simple Rules for the Care and Feeding of Scientific Data” pohjalta.
2015 OKM ATT 2014–2017 -hanke www.avointiede.fi, lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen -käyttöluvalla.
Datanhallinnan opas (ATT-hanke) määrittelee tutkimusaineiston seuraavasti: